Foto's

Papegaaien en Parkieten Drive-Inn


P&P Drive-inn groot succes

Loes Geuvers

We kijken met veel plezier terug op een zeer geslaagde dag. De Papegaaien en Parkieten Drive-Inn 2005,  gehouden in het Kralingse Bos in Rotterdam op  het terrein  van Kinderboerderij  de Kraal is een enorm succes geworden. Het aantal bezoekers is geteld. We hebben meer dan 2000  belangstellenden mogen verwelkomen.Veel bezoekers kwamen met de papegaai of parkiet.

Het voorbereiden van een groot evenement als de Drive-Inn heeft veel tijd, moeite en energie gekost. De stichting, die inmiddels met een grote groep vrijwilligers werkt, heeft alles gedaan om deze dag tot een succes te maken. Op 3 september hebben we de Drive opgebouwd. de tent voor de workshops is opgezet, de kraampjes neergezet, Jungles gebouwd voor de papegaaien. De ezel van de Kinderboerderij hielp ook goed mee, en heeft voor ons de pick-nick mand uitgepakt.

Uit heel Nederland kwamen de bezoekers met papegaaien en parkieten toegestroomd. We hebben ook bezoek  van onze zuiderburen gehad. In België raakt men  meer en meer geinteresseerd in het op een moderne manier van omgaan met papegaaien. Een papegaai van de stichting is geadopteerd door een  gezin in België.Een van onze bezoekers uit belgië  bracht rozebottels mee, en deelde die uit aan de papegaaien.

We hebben meer dan 100 papegaaien en parkieten gekortwiekt in een daarvoor geschikte ruimte op het terrein van de boerderij. We hebben heel veel eigenaren en hun geliefde huisdier op weg geholpen naar een modern leven, uit de kooi.We  hebben helaas moeten constateren dat veel papegaaien letterlijk verknipt waren door foutief kortwieken.  Het is  tragisch te moeten constateren dat veel dierenartsen, en eigenaren van dierenwinkels papegaaien fout kortwieken , met als resultaat een ongelukkige papegaai. Sommige vogels raken letterlijk invalide, worden onzeker en krijgen gedragsproblemen.

Sommige vleugels waren letterlijk verminkt door foutief wieken door dierenartsen. Een schokkende constatering waar we helaas niet omheen kunnen. De feiten liegen er niet om. Er is heel veel ondeskundigheid op het gebied van voeding, huisvesting, verzorging, gedrag en opvoeding van papegaaien.

Stichting de Moderne papegaai  richt zich op twee doelstellingen; Voorkomen dat afstand word gedaan van de papegaai door het  geven van goede voorlichting. Dit doel behalen we door samen te werken met ondersteunende en gelijkgestemde andere organisaties. op een  dag als deze, kunnen bezoekers profiteren van de deskundigheid van deze andere organisaties.De stichting hanteert een donatie, opvang en adoptie beleid voor papegaaien die niet meer thuis kunnen blijven. Om te voorkomen dat deze  dieren in de handel verdwijnen, of in een opvangcentrum terecht komen worden huiskamerpapegaaien herplaatst in een gezin.

Voor opvangpapegaai Joris  is een goed huis gevonden. Joris(zie fotoreportage) is vandaag opgehaald in de Kliniek voor Vogels in Meppel. Een gedragsconsult is verplicht. De stichting stelt strikte voorwaarden aan adoptie van een papegaai. Het adoptiegezin van joris voldeed aan alle voorwaarden, na een huisbezoek en een intake gesprek door medewerkers van de stichting was de adoptie vandaag een feit. Joris was natuurlijk meegekomen naar de Drive-Inn. Zijn vorige eigenares is hem speciaal op komen zoeken. Joris herkende haar meteen. Iedereen gelukkig!

Er waren allerlei kromsnavels,  groot en klein. Op de Drive hebben veel eigenaren elkaar gevonden en  viel er heel veel te bespreken. Er werden ervaringen uitgewisseld, en bovenal werd er veel gekeken... soms met verbazing. Papegaaien uit de kooi, mee naar buiten! ook jouw papegaai kan handtam worden. Groot of klein.

Ook Grasparkietjes en Valkparkieten willen graag uit de kooi. Deze parkieten hebben een heerlijke dag gehad. Ze zijn handtam, en mogen overal mee naar toe.

Een van onze jonge vrijwilligers Michel heeft  geholpen met de papegaaien en parkieten te sproeien. op een warme dag als 4 september was dit wel noodzakelijk. Papegaaien moeten dagelijks gesproeid worden om de slijmvliezen te bevochtigen. Op een warme dag zo vaak mogelijk.

Bij de stand van  stichting de Moderne Papegaai kon men terecht met vragen over opvang en adoptie van papegaaien.Medewerkers van de adoptiecommissie hebben  kennismakingsgesprekken gevoerd met adoptiekandidaten.  Iedereen die interesse heeft  om een papegaai van de stichting te adopteren is uitgenodigd om zich te laten informeren, en kennis op te doen wat betreft het houden van papegaaien op de moderne manier.

Achter de stand zat  een deel van de opvangpapegaaien van de stichting lekker in de jungle.

Er werd  veel informatie gegeven op 4 september over alles wat met  papegaaien te maken heeft. Bij de stand van de Kliniek voor Vogels werden er veel vragen gesteld over  uiteenlopende zaken;  Welke voeding is geschikt voor mijn papegaai? Hoe kan ik hem omschakelen naar andere voeding? Hoe kan ik met mijn papegaai spelen? Hoe weet ik wat hij leuk vindt?Doet kortwieken pijn? Er werd informatie gegeven over gedragsconsultatie  bij de Kliniek voor Vogels in Meppel, en over de cursus verantwoord houden van papegaaien.Deze cursus wordt gegeven door Jan Hooimeijer. Er is een cursus van een dag en een drie daagse cursus. Indien je alles wilt leren over gedrag en opvoeding van papegaaien, of  erover denkt om een papegaai aan te schaffen is deze cursus een aanrader.

Jan Hooimeijer is vogeldierenarts, en internationaal befaamd gedragstherapeut voor papegaaien. Hij geeft workshops in de V.S, Engeland, Frankrijk en Duitsland o.a over zijn uniek door hem ontwikkeld gedragsprotocol voor papegaaien.Zijn specialiteit en bijzondere interesse gaat uit naar de omgang tussen kinderen en papegaaien. De workshops werden druk bezocht door meer dan 200 bezoekers. Jan Hooimeijer is een enthousiast leermeester, en weet door de interaktie met het publiek de aandacht goed vast te houden.

Na de workshops werden  bezoekers in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen over hun papegaai of parkiet. Jan Hooimeijer heeft zich  op 4 september  net als alle andere aanwezige organisaties ingezet om mensen te informeren over de moderne manier van omgaan met papegaaien.

De Stichting Papegaaien en Parkieten Welzijn  verzamelde handtekeningen voor de aktie stop de import van papegaaien uit de Natuur

Vrijwilligers van de  SPPW hebben op 4 september meegeholpen bezoekers te informeren over   het houden van papegaaien, en hebben meegeholpen met kortwieken. 

De Drive-in is voor liefhebbers van papegaaien en voor de vogels zelf een indrukwekkende en leerzame happening.  Op 4 september waren er verschillende organisaties met ieder een eigen specialiteit. De organisaties onderling vullen elkaar op het gebied van  optimale verzorging en informatie op unieke wijze aan.

Villa Filou verkoopt papegaai vriendelijk speelgoed en opstaptouwen en birdmobiels, tafelstandaards, RVS speelgoed, alles op maat en naar wens van de klant.

Deze dame en haar papegaai zullen 4 september ook niet snel vergeten.Ze kwam als bezoeker naar het evenement met haar papegaai in de kooi. De papegaai is gekortwiekt, deze dame heeft een aangepast touw gekocht op de drive, en met wat hulp van onze medewerkers kon de eigenares in de rolstoel, met de papegaai op het aangepaste touw lekker mee van alle  bezienswaardigheden genieten.

Dit is het unieke van de Papegaaien drive-in. Iedere papegaai kan modern zijn en van een leven uit de kooi genieten. We helpen u graag op weg  met raad en daad op deze dag.

De uitnodiging om met de papegaai naar Rotterdam te komen is niet voor niets geweest. we hebben weer heel veel papegaaien en parkieten, en de eigenaren kunnen helpen door een aanzet te geven om de papegaai handtam te maken. Het blijft belangrijk om met de papegaai aan het werk te blijven. Dagelijks uit de kooi, een eigen speelgelegenheid, dagelijks buiten.

En bovenal is het zo belangrijk dat u leert over gedrag, voeding en opvoeding van deze intelligente dieren.

Marc en Mieke van Animalkids life waren eveneens van de partij samen met de Ara,s Pico en Pablo. Deze kindvriendelijke reuzen  stappen netjes op de hand van een klein meisje. Er waren meer organisaties aanwezig op 4 september.  Stichting Bont voor dieren en Stichting Proefdiervrij waren aanwezig om de belangen voor dieren in nood te behartigen.

Er was een kraam waar de kinderen geschminkt konden worden. Papegaaienkooi Nederland verkocht papegaaivriendelijke attributen.

Volgend jaar organiseren we natuurlijk weer een Papegaaien en Parkieten Drive-Inn!

Alle vrijwilligers bedankt voor jullie geweldige inzet.  Mede dankzij jullie hulp is deze dag een succes geworden.

U kunt de Stichting dit jaar nog ontmoeten. Hou de aktiviteiten agenda daarom maar goed in de gaten!


Share our website