Foto's

Reportage opvang agapornisje Rikkie


Opvang agapornis Rikkie

Rikkie is een Agapornis roseicollis van 8 jaar oud. Rikkie is afgestaan omdat hij partnergedrag vertoonde d.m.v. het overmatig opkroppen van voedsel.

Door de combinatie van overmatig voedsel opkroppen en doordat hij jarenlang zaadvoer heeft gekregen, heeft Rikke een voedingstekort. Inmiddels is zijn inhaalslag begonnen en eet hij behoorlijk wat brokjes per dag.            

Door niet met Rikkie te kroelen en hem alleen als beloning een aai te geven, is Rikkie niet meer zo onzeker en kropt hij geen voer meer op.

Mee naar buiten!

In zijn 'vorige leven' was Rikkie nog nooit naar buiten geweest. Naar buiten gaan is een essentieel onderdeel in de verzorging van papegaaien en parkieten. De uv-straling zorgt voor de aanmaak van broodnodige vitamines en in de frisse buitenlucht kunnen vogels hun luchtzakjes verschonen.

Papegaaien vinden het prachtig om mee naar buiten te gaan en de kleuren, geuren en geluiden te ervaren die zich buiten voordoen.

Opvang

Rikke woont nu tijdelijk in een opvanggezin met een aantal andere agapornisjes.

Omdat Rikkie jarenlang geen andere vogels heeft gezien, vindt hij zelfs de agapornisjes nog een beetje eng. Om zijn sociale vaardigheden wat op te krikken, wordt hij overal bij betrokken. Samen op de speelboom, samen op visite, maar natuurlijk ook samen onder de douche!

Conditie

Rikkie's pootjes zijn niet zo sterk, waardoor hij zich nog niet zo goed vast kan houden. Door veel te oefenen met op- en afstappen en door zitstokken/touwen van verschillende diktes aan te bieden, gaat het al stukken beter.

Op de fiets is Rikkie nog erg wiebelig, daarom heeft hij een speciaal fietsmandje, zodat hij toch gezellig mee kan fietsen. 

Adoptie

Voor Rikkie zoeken we een goed huis.

Het spreekt voor zich dat adoptiekandidaten zich verdiepen in het gedrag en de omgang  van deze pittige kleine papegaaitjes.


Share our website