Foto's

Reportage opvangpapegaai- Nova


Nova- Geschreven door Loes Geuvers,

secretariaat Stichting de moderne papegaai.

Begin januari hebben we Nova opgehaald. Nova was een plukkende grijze roodstaart van ongeveer 2 jaar oud. Omdat de eigenares niet langer voor de vogel kon zorgen is ze door de stichting opgenomen. Nova heeft al meerdere adressen gehad in haar jonge leventje. Nova maakte een nerveuze indruk, een typisch gedrag voor plukkertjes, nerveus aan haar tenen trekken en nagels bijten. Ik zou Nova opvangen, medisch na laten kijken door onze vogeldierenarts Jan Hooimeijer. Haar over zetten op de pellets en handtam maken.

Met Nova erbij had ik 6 grijze roodstaarten in huis. Nova vond het prachtig! Ze genoot van het gezelschap van de andere papegaaien en de honden. Haar eerste les was om te leren opstappen, ze vond het reuze eng en piepte erbij als een pieppopje waar je in kan knijpen. Door haar iedere dag meerdere keren te laten opstappen en haar vertrouwd te maken met het huis, kennis te laten maken met de kippen en de kat en de honden en de duifjes en haar van alles te laten zien en te vertellen wat het was, werd ze langzaam aan zekerder van zichzelf. Ik heb haar de volgende dag onder de douche gedaan, ze vond het eng, maar het wendde snel.

Nova was nog nooit onder de douche geweest zoals zoveel papegaaien dit nog nooit hebben meegemaakt. Het heeft een week geduurt voordat de vieze lucht van nicotine, etensluchtjes etc uit haar veren was gespoelt. Het overschakelen op de pellets was met een paar dagen bekeken.Nova knapte zienderogen op.Omdat ze een kale buik en nek had heeft ze de eerste weken onder de warmtelamp gezeten. Lichamelijk gezien knapte ze heel snel op. Na 2 weken kwamen er al nieuwe veertjes en na 5 weken waren dat er meer dan 100.

Nova is een meester in het praten en geluiden nadoen, zo als zij heb ik nog geen papegaai meegemaakt. Het praten en geluiden nadoen, meestal windjes is een typische vorm van manipuleren. Nova wist dat ze daarmee zeker een reaktie kreeg van de mensen. Uiteindelijk maakte het haar alleen maar onzekerder doordat er steeds op werd gereageerd. Ook Nova haar plukgedrag werd afgestraft, ik hoorde het aan de vele standjes die ze zichzelf gaf.

Naar mate ze langer bij me was kregen om de beurten de andere vogels een reprimande, ze noemde ze eerst bij naam om ze vervolgens een voor een een standje te geven.

Ik ben me zeer aan haar gaan hechten, aangezien het een heel byzondere papegaai is. Maar het doel van de opvang was vanaf het begin duidelijk. Eerste opvang, lichamelijk en psychisch herstel, rust en regelmaat. Mee naar buiten, handtam worden. Kortom de eerste stappen naar het leven als moderne papegaai zijn bij mij gezet.

Voor Nova is een heel goed adoptiegezin gevonden, daar is ze inmiddels geplaatst. Ze zal altijd een speciaal plekje in mn hart houden.

Geschreven door Karin(adoptieadres)
Wij kregen Nova op 27-2-2005. Ze was modern gemaakt en opgevoed door Loes, haar tussenstation.Nova is een heerlijke papegaai, ze is vrolijk en ondeugend.Ze gaat gezellig mee op visite, boodschappen doen en wandelen.Van de zomer gaat ze samen met onze andere grijze roodstaart, mee op vakantie. Wij genieten elke dag van haar.


Share our website