Foto's

Reportage wandeling Leeuwarden


Eindelijk in het Hoge Noorden..

Vrijwilligers van SdMP en SPPW vonden dat na een aantal wandelingen en evenementen in het Westen, het ook eens tijd was om de moderne papegaaien in het Noorden des lands een leuk dagje uit te bezorgen. Daarom organiseerde Renate Koerten op zondag 16 juli een papegaaien- en parkietenwandeling in Tietjerk, een klein dorpje naast Leeuwarden.

Grote groep

Er was behoorlijk wat opkomst, een teken dat ook de papegaaien in Friesland en omstreken uit de kooi komen en mee naar buiten gaan!

Om half 12 ging de wandeling van start in Park Groot Vijverburg. Dit is een mooi park met kunstwerken en bezienswaardigheden, maar ook met leuke speelgelegenheden voor kinderen - super geschikt voor papegaaien dus!

Zorg voor afkoeling op warme dagen!

Het was een warme dag, de vogels werden dan ook om de haverklap gesproeid. Door vogels te sproeien, te nevelen of te douchen, worden hun slijmvliezen bevochtigd. Harstikke gezond dus, ze koelen af, en vinden het heerlijk! Ook de eigenaren kregen het warm en er werd koelte gezocht naast de vijver in de schaduw.

Hier konden de vogels lekker in het gras spelen en scharrelen, en genieten van gezonde versnaperingen - net zoals hun eigenaren dat deden.

© Miranda de Jong

Kortwieken, aantasting van welzijn??

Een van de 'argumenten' tegen kortwieken, is dat vogels niet aan hun nodige lichaamsbeweging kunnen komen. Dit is echter een broodje papegaai verhaal! Papegaaien zijn echte klimmers en spelers, en door ze mee te nemen wandelen, fietsen, door met ze te spelen en een klimboom met lekkere verse takken aan te bieden, zijn gekortwiekte papegaaien in super-conditie! Het 'vliegen' wat papegaaien in de huiskamer doen, draagt niet bij aan een goede conditie, daar is een huiskamer veel te klein voor. Kenmerkend voor het merendeel van de papegaaien dat bij de stichting terrecht komt, is dat hun algemene conditie slecht is. Mede door met ze naar buiten te gaan, onstaat er spierweefsel en is hun conditie na korte tijd al een stuk verbeterd!

Kortwieken een aantasting van het welzijn, nee dus!!!Mee op de wagen!

Een goede manier om met je papegaai of parkiet te wandelen, is om hem of haar mee te nemen op een kinderwagen, rollator of bolderkar, extra handig als je meer dan één vogel hebt! Een wagen als deze kun je vaak 2e hands voor een schijntje op te kop tikken en makkelijk ombouwen tot een papegaaien-proof mobiel, door hem met natuurtouw te omwikkelen en takken erop te bevestigen.

Papegaaien bijten geen kinderen!

Dit meisje van twee jaar had een heerlijke dag tussen alle papegaaien en parkieten, en de vogels genoten wederzijds van haar!

Papegaaien en kinderen begrijpen elkaars lichaamstaal! Papegaaien reageren dan ook op dezelfde manier op kinderen dan ouders op hun kinderen reageren.

Voor meer info over dit onderwerp, kijk op www.kliniekvoorvogels.nl, onder publicaties.

Terras

De wanding in Groot Vijverburg duurde niet zo heel lang. Na afloop werd dan ook besloten om naar Stania State in Oenkerk te gaan. Een prachtig park waar ook een Brasserie aanwezig was. Hier werd de groep gastvrij ontvangen op het terras. Er werden extra parasollen neergezet en de papegaaien kregen een slokje appelsap!

Papegaaien willen maar al te graag mee als hun eigenaren een terrasje pikken!

Adoptiepapegaaien

Op dagen als deze ziet de stichting regelmatig haar adoptiepapegaaien terug. In Leeuwarden was o.a. adoptiepapegaai Loco aanwezig. Deze 40+ geelvoorhoofd amazone geniet sinds ongeveer 2 jaar van zijn moderne bestaan, na zijn hele leven op een zaaddieet in een kooitje te hebben geleefd. Voor zijn reportage, kijk bij fotoverslagen.

Moe

Net zoals kleine kinderen, worden ook papegaaien moe van alle indrukken. Tegen 4 uur zat dan ook iedereen met oogjes dicht en snaveltjes toe, op één pootje te dutten!

Ook adoptiepapegaai Jordy was moe maar voldaan, van deze ontzettend gezellige dag.. die zeker voor herhaling vatbaar is!


Share our website