Veel gestelde vragen

Hoe verrijk ik het leven van mijn papegaai


Wat is verrijking:

Verrijking is het interessanter maken van het dagelijkse leven van de huiskamer papegaai. Deze verrijking kan je bereiken door simpele, creatieve dingen voor je papegaai te maken, die helemaal geen of bijna geen geld hoeven te kosten.
Denk aan verstoppen van een noot in een leeg toiletrolletje, kettingen maken met gedroogde macaroni zoals penne en houten kralen die geschikt zijn voor kleine kinderen.
Je kunt ook het bos ingaan, kijk dan wel even of je het hout niet in de buurt van een drukke weg haalt. Je kunt dan takken gebruiken van wilg, appel, beuk, eik, berk, peer, vlier of essen. Helemaal leuk als je zelf deze bomen/struiken in je achtertuin hebt, dan heb je gelijk een goed doel voor het snoeiafval.
Papegaaien zijn gebouwd om te klimmen, hang van verschillende diktes (verantwoord) hennep- of sisaltouw in zijn leefomgeving, zodat hij door het klimmen van alles kan ontdekken. Bind bijvoorbeeld een favoriete noot op verschillende plekken aan het touw.

Er zijn verschillende manieren om het leven van je papegaai interessanter te maken:
Zo kan je voedsel verstoppen op verschillende plekken in de kooi of klimboom. Zo stimuleer je de papegaai zijn natuurlijk gedrag.
Want in het wild moet een papegaai zelf zijn eigen voedsel zoeken en hiervoor zijn intelligentie gebruiken.
Stel je zet iets op de bodem van de kooi, een tak, een speeltje of iets anders leuks, dan heeft hij een reden om het object te onderzoeken. Is je papegaai angstig, maak hem dan nieuwsgierig door zelf eerst met het object te spelen en laat merken dat het heel leuk is om er mee te spelen.
Wissel ook geregeld met je objecten, zodat het geen routine wordt, want dan blijft op een gegeven moment het object links liggen.

Ook het regelmatig wijzigen van de inrichting van de kooi of klimboom heeft een positief effect, hij moet dan zoeken naar zijn favoriete speeltje.

Zelf neem ik geregeld bij de supermarkt een kleine kartonnen doos mee uit de dozenbak, mijn papegaai vindt het een hele leuke bezigheid om gaten in het karton te knagen.

Wat doet verrijking

Er zijn papegaaien die abnormaal gedrag vertonen, denk aan plukken of beschadigen van veren. Dat kan natuurlijk honderd en één oorzaken hebben. Maar door je papegaai bezig te laten houden door van allerlei snavel- en doe-activiteiten voor hem/haar te verzinnen, kun je het plukgedrag verminderen of zelfs laten verdwijnen.
Maar ook als je je papegaai geregeld nieuwe interessante verrijkingen geeft, zijn vreemde dingen op een gegeven moment juist een uitdaging i.p.v. een angstige ervaring. Wat een papegaai dan weer minder stress ondervindt op een bepaalde situatie.

Hoe kan je het leven van je papegaai nog meer verrijken:

            Door je (gewiekte) papegaai geregeld mee naar buiten te nemen voor een wandeling. Het mee naar buiten nemen, beinvloed niet alleen zijn intelligentie en vergroot niet alleen zijn leefwereld maar het is ook erg gezond. Door zonlicht wordt vitamine D aangemaakt, wat belangrijk is voor zijn botstructuur en het verfrist zijn luchtzakken met verse lucht. Door buiten te lopen, wordt er van alles beleefd en gezien door je papegaai. Vertel tijdens de wandeling je papegaai wat je tegenkomt en welke vorm en kleur het heeft en hoe de plant of dier heet.

             Door je papegaai mee te nemen op visite, hierdoor komt hij in contact met andere mensen en andere omgeving. Waar hij natuurlijk zijn ogen uitkijkt. En verder kan je hem betrekken in al je dagelijkse activiteiten. Mee naar de winkel, mee kinderen uit school halen, als er mogelijkheden zijn, mee naar het werk. Noem het maar op.

            Geef je papegaai opdrachten, zoals zijn eigen eten te laten zoeken. Of presenteer het zo dat de papegaai een beslissing moet maken, hoe er bij te komen bijvoorbeeld. Door eerst door het karton van het lege toiletrolletje te knagen, eer hij bij die lekkere noot kan. Je kunt er voor kiezen om in plaats van 2 keer zijn portie voedsel te geven, vaker kleine beetjes te geven en deze te verstoppen. Met een volle krop is het niet zo interessant natuurlijk om op zoek te gaan naar voedsel.

           Je kunt zijn voedsel ook zodanig presenteren, dat hij er lichamelijk ook moeite voor moet doen, om het te kunnen bemachtigen.

           Maak bijvoorbeeld een kaartenbak en schrijf hierin je ideen en wissel hiermee af.


Share our website