Veel gestelde vragen

Welke voeding is goed voor mijn papegaai?


Stichting de Moderne Papegaai krijgt regelmatig vragen over voeding. Welke voeding is goed voor mijn (soort) papegaai? Moet ik aanvullende vitamine's geven?

Vanuit de stichting wordt al jaren gewerkt met Harrison's Birds Food vanwege de zeer positieve resultaten. Hieronder volgt een uitleg over de voeding en welke voeding geschikt is voor welke papegaai.
 
 

Het gebruik van Harrison's Bird Foods  

Dr. Greg Harrison DVM is wereldwijd gedurende de afgelopen tientallen jaren een van de belangrijkste drijvende krachten binnen de Vogelgeneeskunde als erkende praktiserend vogelspecialist en als oprichter van de Internationale Organisatie van Vogeldierenartsen (AAV).

Binnen de vogelgeneeskunde is al lang bekend dat verkeerde voeding de belangrijkste oorzaak is van (gezondheids)problemen en zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij vogels. Goede voeding is het belangrijkste  voor de gezondheid en het voorkomen van problemen.

Dr. Harrison heeft, in samenwerking met voedingsdeskundigen, de voedingen van Harrison's Bird Foods (HBF) ontwikkeld op basis van de voedingsbehoeften van vogels.

De voedingen van HBF zijn gecertificeerd biologisch en vrij van landbouwgif, vrij van schimmels en schimmeltoxinen, vrij van kunstmatige kleurstoffen en smaakstoffen en vrij van conserveringsmiddelen.

Er is een uitgebreide variatie aan producten van HBF vanwege de verschillende eisen die vogels stellen, afhankelijk van de soort en de omstandigheden.

Algemeen voedingsadvies: Geef dagelijks de hoeveelheid verse voeding die de vogel wil eten, de zogenaamde dagportie. De dagportie  varieert per soort, per individu en is afhankelijk van klimaatomstandigheden, de rui, de kweek en de hoeveelheid lichaamsbeweging. Verdeel de dagportie en geef twee maal per dag te eten ('s ochtends en 's avonds).

Het aanvullen van de voeding met vitaminen of ander vogelvoer is niet nodig. Beperk het bijvoeren met biologische groenten en fruit tot maximaal 10% van de totale voeding en geef deze in kleine porties, bijvoorbeeld als beloning voor gewenst gedrag en liefst niet in de voerbakjes.

Het omschakelen naar de voedingen van HBF verloopt meestal zonder problemen. Het helpt als vogels ervaren dat anderen, mens en dier,  de voeding ook lekker en aantrekkelijk vinden. Presenteer de voeding als een beloning voor gewenst gedrag; geef vogels niet de indruk dat de voeding moet worden gegeten.

Voor meer tips over het gebruik van Harrison's Bird Foods zie www.harrisonsbirdfoods.nl

Handopfok:  Bij de handopfok van jonge vogels hangt de dikte van de voeding af van de leeftijd en ontwikkeling van de baby. Pasgeboren jonge vogels krijgen de voeding waterig en dun. Als de jonge vogel groeit en de veren zich gaan ontwikkelen maak dan de voeding steviger zodat die van een lepeltje kan worden gegeten. Bij te dunne voeding raakt de krop te snel leeg en stagneert de groei. De hoeveelheid voeding wordt bepaald door de inhoud van de krop. De kropinhoud is bij jonge vogels relatief groter dan bij oudere vogels.

Belangrijke aanwijzingen: Raadpleeg voor het omschakelen van de voeding uw (vogel)dierenarts. Koop alleen voedingen van HBF in de oorspronkelijke en gesloten verpakking.  Het voer moet dagelijks vers en apart van het waterbakje gegeven worden om te voorkomen dat vogels de voeding in het water gaan dompelen.

Bewaren:  In de gesloten verpakking en op een koele en droge plek bewaard is de voeding houdbaar tot de datum zoals aangegeven op de verpakking. Omdat het voer geen conserveringsmiddelen bevat raden wij u aan om, na opening van de verpakking, de verpakking in de koelkast te bewaren. Door de voeding in de diepvries te bewaren kan de houdbaarheid verder worden verlengd. Controleer het voer regelmatig op geur en smaak. Voor het sluiten van de verpakking de lucht eruit laten en sluiten doormiddel van het sluitsysteem in de zak. Bij beschadiging van het sluitsysteem de bovenkant van de zak een paar keer omvouwen en vast maken met een klem.       

High Potency voedingenHoofdvoedingen met een verhoogd gehalte aan vet, eiwit, vitamines en mineralen. High Potency wordt aan alle vogels gegeven die overschakelen van een zaaddieet,  in de kweekperiode, in de ruiperiode of als ze jonger zijn dan 6-8 maanden oud. Bepaalde soorten zoals Grijze roodstaarten, Ara's en Molukkenkaketoes krijgen het hele jaar door High Potency.  Ook te gebruiken bij het herstel van ziektes zoals lever- en nierproblemen, bij zeer actieve vogels of onder koudere klimaatomstandigheden. Om de kweek te bevorderen krijgen kweekkoppels,  1-2 maanden voor de start van het broedseizoen High Potency en verder tijdens de kweekperiode. Tijdens de kweekperiode dient er tot 1/3 meer voeding worden gegeven en wordt een grotere variatie aan groenten en fruit gegeven. Ook is het verstandig om in de aanloop van de kweek wat extra (biologische) zaden en noten te geven, vooral gepelde biologische zonnebloempitten zijn geschikt.

Adult Lifetime voedingen: Hoofdvoedingen voor bijvoorbeeld Amazonepapegaaien en Rosé kaketoes en andere vogels die gevoelig zijn voor vetzucht. Voor vogels die broeden, in de rui zijn of jonger zijn dan 6-8 maanden raden wij u aan de High Potency voedingen te gebruiken.

De High Potency en Adult Lifetime voedingen van Harrison's Bird Foods zijn er in verschillende varianten, namelijk de Coarse, Fine en Super Fine.

Coarse: Hoofdvoeding voor middelgrote tot grote vogels als Ara's, Grijze roodstaarten, amazones en Zuid-Amerikaanse parkieten zoals zonparkieten. Ook zeer geschikt voor agaporniden en  de grotere toekansoorten. Voor vogels die broeden, in de rui zijn of jonger zijn dan 6-8 maanden raden wij u aan High Potency voedingen te voeren.

Fine:  Hoofdvoeding voor kleinere tot middelgrote vogels zoals valkparkieten, grasparkieten, rosella's en monniksparkieten. Ook geschikt voor (sier)duiven en vinkachtigen. Voor lori's meng 1 eetlepel Fine, 2 eetlepels water en een een theelepel stroop.  Voor vogels die broeden, in de rui zijn of jonger zijn dan 6-8 maanden raden wij u aan High Potency voedingen te gebruiken.

Super Fine: Hoofdvoeding voor kleinere vogels als grasparkieten, neophema's, kanaries en andere vinkachtigen. Het is gebleken dat het met de Super Fine voedingen makkelijker is om de kleinere soorten over te schakelen op pellets. Voor vogels die broeden, in de rui zijn of jonger zijn dan 6-8 maanden raden wij u aan High Potency voedingen te voeren.

Power Treats:  Bedoeld als versnapering  of als onderdeel van de voeding bij vogels met een hogere energiebehoefte zoals bijvoorbeeld Ara's. Ook kan het behulpzaam zijn te gebruiken bij het omschakeling van het dieet, voor vogels die in gewicht moeten toenemen, herstellende zijn van een ziekte of als supplement voor vogels die geen complete voeding eten. Bevat biologische rode palmnootolie uit Brazilie.

Juvenile Hand-Feeding Formula: Hoofdvoeding voor de handopfok van jonge papegaaien vanaf de leeftijd van 21 dagen en als bijvoeding voor zieke en vermagerde papegaaien en andere vogelsoorten. Zeer geschikt om te geven als sondevoeding voor zieke vogels en om ondervoede vogels te helpen tijdens het overschakelen van het voer.

Neonate Formula:  Bedoeld voor de handopfok van jonge papegaaien en parkieten. Daarna wordt overgeschakeld op Juvenile Formula. De Neonate Formula is een goed verteerbare handopfok voeding voor zangvogels  en insecteneters zoals vliegenvangers en wordt ook gebruikt als sondevoeding voor vermagerde en verzwakte vogels tot de vogels in staat zijn om zelfstandig te eten. De Neonate Formula is een goed verteerbare handopfok voeding voor baby papegaaien en parkieten vanaf het moment van uitkomen tot de leeftijd van 2-3 weken en voor zangvogelsoorten van de eerste levensdag tot de vogels zelfstandig gaan eten. Aan pas geboren papegaaien kan na ongeveer 4 uur na het uitkomen van de eieren melkzuurbacterieen gegeven worden en daarna Neonate Formula. In de vierde en vijfde levensweek wordt langzaam overgeschakeld naar Juvenile Formula. Meng de poeder met warm water en voer de pap op een temperatuur van 40-41 graden. Het is aan te bevelen om  spijsverteringsenzymen (HBF's Avian Enzyme) aan het klaargemaakte mengsel toe te voegen. Wacht niet met herhaald voeren tot de krop helemaal leeg is en verhoog de hoeveelheid geleidelijk.  Jonge vogels in de leeftijd van 1-4 dagen worden om de 2 uur gevoerd. Oudere jongen om de 3-4 uur met een pauze tussen 23.00 en 06.00 uur. Jonge vogels van 4-5 weken moeten om de 8 uur worden gevoerd. Weeg jonge vogels dagelijks om de ontwikkeling van het gewicht te controleren.

Recovery Formula: Biedt een goed opneembare voeding voor zieke vogels ( zangvogels, papegaaiachtigen). Het kan ook worden gebruikt als handopfokvoeding voor kleine insecteneters, die moeite hebben met de vertering van zetmeel. Het wordt gebruikt als ondersteunende voeding bij vogels die weigeren om te eten en als onderdeel van de behandeling bij herstellende vogels die worden overgeschakeld van een zaaddieet naar een complete voeding.  Bij zieke vogels en vogels die herstellen na een operatie kan de voeding via een sonde worden gegeven.  

Waarschuwing: Sondevoeding dient alleen te worden toegediend door verzorgers met ervaring.


 


Share our website